Ce sunt AGV-urile

AGV (Automated Guided Vehicles) este un sistem avansat de transport și manipulare utilizat cu precădere în aplicații industriale, care poate transporta materiale, semifabricate, subansambluri sau piese prelucrate de la o fază la alta a fluxului tehnologic sau către magazia finală. Acestea pot fi așezate în containere, vagoneți, pe paleți sau așezate într-o formă regulată.
Vehiculele ghidate automat pot fi întâlnite în diferite sectoare de activitate. Pot fi întâlnite în spitale, în industria automotive, pot transporta produse farmaceutice sau chimice, alimente sau băuturi, în industria plasticului sau a hârtiei, pot gestiona centre de logistică, pot transporta piese mecanice sau confectii mecanice, în general pot executa orice operație de transport între două faze ale unui ciclu de producție.

AGV Industria farmaceutică
AGV în industria hârtiei
AGV Industria alimentară

Avantaje ale utilizării de AGV-uri

Câteva dintre avantajele utilizării AGV-urilor sunt:
permite vizualizarea foarte clară a tuturor materialelor care sunt manipulate în cadrul ciclului de fabricație. Fiecare tip de produs are definită o culoare și un cod, permițând vizualizarea în orice moment al fiecărui produs pe calculatorul central de comandă.
permite economia de spațiu. Nu are nevoie de spațiile necesare pentru manevre ca și pentru un stivuitor, nu face manevre greșite, traseul său este precis la nivel de centimentru.
nu este consumator de manoperă. Operatorii umani nu participă la transportul interfazic intern, lucrează 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamână. De asemenea, reduce costrurile de întreținere și cheltuielile operaționale.
– toate comenzile sunt decise de un calculator central, pe baza informațiilor primite din ciclul de fabricație, care pe baza unor priorități prestabilite decide care dintre AGV-uri merge în ce loc și ce operații execută. Legătura dintre calculatorul central si AGV-uri este fără fir. Posturile de preluare sunt în general astfel concepute încât odată cu primirea comenzii de preluare container plin, el transportă un container gol în locul destinat, ciclul de fabricație nefiind întrerupt.
creșterea nivelului calitativ al produselor, prin faptul că materialele transportate în mod automat sunt mai putin expuse deteriorărilor, decât în cazul manipulărilor manuale.
– permite automatizarea totală a ciclului de producție, de obicei fazele de transport interfazic fiind printre ultimele automatizate. De asemenea, oferă toate informațiile necesare statistic, în diverse forme cerute, astfel încât să poată oferi o imagine completă a ciclului de fabricație.
– se pretează și la executarea de manipulări în ciclurile de fabricație care neceită camere curate (în industria farmaceutică sau alimentară).
nu poluează. Este alimentat la baterii electrice, iar incărcarea se realizează automat în timpii de pauză.
– este dotat cu un sistem complet de senzori care realizează observarea mediului în care AGV-ul își desfășoară activitatea, fiind capabil să observe eventualele obstacole de pe traseul său, să se oprească și să avertizeze.
– este în măsură să asigure gestiunea în orice mod se dorește, pe tip de produs, FIFO, LIFO, sau în funcție de alți parametrii doriți.